sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Ruokatrendien viidakossa


Tämä blogiaihe tuli mieleeni viime viikonloppuna kävellessäni Köpiksen suositussa katuruokahallissa, Copenhagen Street Food:ssa. Ihmiset vaikuttivat todella iloisilta ja hyväntuulisilta ja heitä oli niin paljon, ettei liikkumaan mahtunut. Istuessani alla oleva vegaanihampurilainen kädessäni, katselin kuinka iloisilta ja vapautuneilta ihmiset näyttivät. Yksi söi kasvisruokaa, toinen wingsejä, kolmas aasialaista ruokaa ja neljäs meksikolaista. Tilanteessa korostui hyvin ravitsemuksen sosiaalinen näkökulma.




Mediaa, somea ja blogeja seuratessa tuntuu kuitenkin usein, että syömisestä on tullut kovin stressaava asia ja usein ajatus voi olla, että vain oma ruokavalio on oikea ratkaisu. Ruokatrendejä koskeva aihe nousi pintaan Hesarin alkuviikon jutusta, jossa oli listattu viime vuosien ruokatrendejä. Lukiessani niitä, tuli heti mieleen useat terveys-/hyvinvointiblogit, joita on tullut seurattua vuosia. Niistä on havaittavissa vastaavat ruokavaliot ja trendit, mitkä Hesari oli listannut. Lista oli seuraavanlainen vanhimmasta uusimpaan: 1. Rasvattomuus, 2. Karppaus, 3. Proteiini, 4. Superfoodit, 5. Raakaruoka, 6. Gluteenittomuus, 7. Paleo, 8. 5:2. 9. Kasvisruoka.

Muistan hyvin rasvattomuuden aikakauden, joka oli pinnalla varmaan kymmenen vuotta sitten. Kaiken piti olla lightia ja kevytversiot olivat elintarvikkeissa se, mitä haluttiin. Jossain vaiheessa ajatus light-tuotteiden huonoista puolista alkoi nousemaan pintaan ja pikkuhiljaa kevyttuotteet eivät olleetkaan enää se ”juttu”. Olen päässyt viimeisten kuukausien aikana juttelemaan, harjoittelupaikkani ansiosta, useaan kertaan ravitsemuksesta hiukan vanhemman sukupolven kanssa ja osalle heistä on jäänyt voimakkaasti mieleen kevyttuotteet. Kun heille puhuu rasvan laadusta ja tarpeellisuudesta, useat heistä toteavat ylpeänä, etteivät käytä rasvaa olenkaan. Muistuttaessani pehmeän rasvan tärkeydestä, ovat he ihmeissään siitä, etteikö se rasvaton light-tuote olekaan paras vaihtoehto. Tämä on eräs trendien haittapuoli: moni trendin myötä tullut ajatus voi jäädä pysyvästi ruokavalion perustaksi, eikä se ole välttämättä hyvä asia.

Karppaus-buumista ei varmasti edes tarvitse mainita, kukaan on tuskin voinut välttyä siltä. Peilatessani asiaa useisiin seuraamiini blogeihin, tulevat mieleen kana-pakastevihannes-annokset tai vastaavasti jauheliha-pakastevihannesruoat. Karppaushuuman jälkeen oli nähtävissä valtavat määrät maitorahkaa, tosin sanoen proteiinivillitys käynnistyi. Myönnän, että olin itsekin tämän villityksen orja. Aamuisin oli aina vakio maitorahka, johon kuului ripotella päälle vähän pähkinöitä ja pilkkoa banaani. Onneksi tämä aika on taaksejäänyttä elämää. Tässä villityksessä korostui myös proteiinijauheiden tunkeminen jokaiseen mahdolliseen ruokaan ja laukun pohjalta löytyvät proteiinipatukat. Proteiinivillityksen jälkeen useissa blogeissa nousi esiin gojimarjat, spirulina, chlorella, raakakaakao, maca jne. eli ne ihmeaineet, superfoodit. Näitä näkee vieläkin aika paljon ja ehkä moni kokeekin saavansa niillä oikeasti paremman vireystason, jonka vuoksi ne ovat jääneet pysyvästi ruokavalioon.

Blogeissa, joita seuraan, ei ole noussut kummemmin esiin raakaruokavaliota tai 5:2-dieettiä. Sen sijaan gluteenittomuus ja paleo ovat olleet nähtävissä usein. Ne henkilöt jotka söivät runsaasti maitorahkaa, eivät syö enää mitään maitotuotteita tai viljoja. Ei voi muuta kuin todeta, että ovat nämä ruokatrendit ja niiden tuomat täyskäännökset jokapäiväisessä ravitsemuksessa ihmeellisiä. Kuten Hesarissakin nostettiin esiin tämän hetken ruokatrendiä, kasvissyöntiä, joka on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina. Tämä on nähtävissä todella monissa blogeissa, mutta kerrankin koen olevani iloinen jostain ruokatrendistä. Monet menestyneet bloggaajat ovat kuitenkin esikuvia nuorille, joten heidän korostama kasvissyönti lisää varmasti usean teinin kasvisten käyttöä sekä laajentaa makumieltymyksiä. Toivottavasti tämä ruokatrendi kestää pidempää, eikä ole vain ohimenevä ilmiö. Ehkäpä ainakin osa saa siitä pysyvän tavan syödä, vaikka trendi menisikin menojaan.


Oli hauska näin jälkeenpäin muistella, miten trendit ovat vaihdelleet huimasti ja miten selkeästi ne ovat näkyneet blogeissa. Toki moni voi olla vannoutunut tietyllä ruokavaliolle tai mahdollisesti esimerkiksi vain paleo sopii omalle elimistölle. Kuitenkin monet, joille sopisi ns. perusruoka, kokeilee aina sen hetkistä villitystä ja vannoo sillä hetkellä sen nimeen. Toisaalta onhan se keino nähdä, mikä ruokavalio itselle mahdollisesti sopii tai mikä ei sovi alkuunkaan. Palatakseni alkuun, erilaiset ruokatrendit tekevät syömisestä kontrolloidumpaa ja esimerkiksi nuorille naisille voi helposti tulla olo, että ”pitää mahtua muottiin” ja syödä kuten suosikkibloggaaja syö. Bloggaajien tulisikin muistaa vastuullisuus ja tuoda ilmi, että tämä on vain yksi tapa syödä, tapoja voi olla monia muitakin, eivätkä kaikki tavat sovi kaikille. Ruokatrendit ovat sinällään hassu ja mielenkiintoinen juttu, mutta voivat helposti viedä sen ruoasta nauttimisen ja hauskuuden mukanaan, sekä vaikeuttaa sosiaalista syömistä. Toivottavasti ihmiset muistaisivat nauttia ruoasta kaiken maailman trendeistä huolimatta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti